Vize Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

  

 

     

VİZE DOSYASI

 

Bildiğiniz üzere Vize görüşmesi için bu programın en önemli anı diyebiliriz. Çünkü Amerika’ya gidip gidemeyeceğiniz görüşme anında o Amerikalı konsolosluk memurunun ağzından çıkacak söze bağlı oluyor. İşte bu yüzden eksiksiz bir şekilde görüşmeye hazırlanmakta fayda var.

 

 

Vize görüşmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurların başında tabii ki dosyamızın düzgün ve tam hazırlanmış olması geliyor. Peki, bu düzgün dosya neleri içerir:

 

 

-  2 adet 5x5 biyometrik fotoğraf,

 

- İçinde sizin hakkınızda tüm bilgilerinizin belirtildiği DS 160 formu konfirmasyon sayfası,

 

- Yasal çalışma izniniz olan, asla ama asla kaybetmemeniz gereken DS 2019 formunuz,

 

- SEVIS ödendi belgeniz,

 

- İş sözleşmeniz,

 

- İngilizceöğrencibelgeniz,

 

- Kapalı mühürlü zarfta İngilizce transkriptiniz,

 

- Pasaportunuz,

 

-Eğer daha önce içerisinde vize bulunan ve yurtdışına çıkışınız bulunan herhangi bir pasaport ya da pasaportlarınız varsa onu da yanınıza almanız gerekmektedir.

 

 

 

GÖRÜŞMEYE NEREDE GİREBİLİRİM

 

Türkiye’de J1 yani Work and Travel öğrencileri için vize görüşmesi yapılan iki adet ABD temsilciliği bulunmaktadır. Bunlar ABD Ankara Büyükelçiliği ve ABD İstanbul Başkonsolosluğu. İki birim için de zamanla çeşitli şehir efsaneleri ortaya çıkmıştır. Özellikle Ankara için son yıllarda bu şehir efsaneleri giderek artmakta. Yok Ankara’da son sınıflara vize vermiyorlarmış , yok Ankara’da Çinli bir kadın varmış ondan vize almak imkansızmış , yok Ankara’da siyah düz saçlı bir abla varmış 15 dakika mülakat yapıyormuş , neymiş kapıdaki güvenlikler herkesi dövüyormuş Şaka bir yana bunların hepsi efsanedir lütfen inanmayınız. Work and Travel vizesi (J1 vizesi) mülakatları ortalama olarak 1-2 dakika civarında sürmektedir, Ankara’da da İstanbul’da da. Bu saydığım şehir efsanelerinin çıkış noktasını da Ankara ve İstanbul konsolosluğunun yoğunluk durumları oluşturmaktadır. İstanbul konsolosluğunda Ankara’ya oranla her yıl 4-5 kat fazla insan vize görüşmesine girmekte ve vizesi onaylanmaktadır. Ondan dolayı da İstanbul’da daha kolay vize alınıyor söylentileri ortaya çıkmıştır. Bu efsanelerin her hangi bir aslı astarı yoktur, örneğin Ankara konsolosluğunda birkaç tane Asyalı çalışmaktadır Diyeceğim o ki lütfen görüşmeye girmeden bu efsanelere inanıp kendinizi boş yere germeyin.

 

 

ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ

 

Eğer ki randevunuz ABD Ankara Elçiliği’nde ise neler yapmanız gerektiğini şimdi anlatacağım. Öncelikle ABD Ankara Büyükelçiliğine ulaşımınız ile başlayalım.

 

 

Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği ‘’ Remzi Oğuz Arık Mahallesi, 06540 Çankaya/Ankara ‘’ adresinde bulunmaktadır. Kızılay üzerinden taksiyle ortalama olarak 10-15 TL taksi ücreti vererek ya da 413 No’lu otobüse binerek ulaşabilirsiniz.

 

 

  • Görüşmenizden en az 30 dk öncesinde konsolosluk önünde bulunmanız gerekmektedir.

  • Yukarıda bahsettiğim gibi vize dosyanız ve pasaportlarınız eksiksiz bir şekilde yanınız da bulunmalıdır.

  • Görüşmeye giderken yanınızda hiçbir elektronik eşya ( Telefon, ipod,ipad , mp3 çalar , şarj aleti , kulaklık vb.), çanta, sigara paketi, çakmak bulunmamalıdır. Konsolosluğun içerisine sokmak kesinlikle yasaktır ve içeride emanete bırakabileceğiniz herhangi bir yer ya da koyabileceğiniz bir emanet dolabı bulunmamaktadır. Ankara elçiliğinin önünde bir büfe bulunmaktadır ve 5 TL karşılığında emanet almaktadır isteyen oraya bırakabilir.

  • Randevunuz saatiniz ortalama 15-20 dk öncesinde güvenlik görevlisinin çağrısıyla beraber (‘’13:30 GÖRÜŞMESİ OLANLAR SIRAYA GEÇSİN ‘’şeklinde ) konsolosluk kapısının önünde tabiri caizse ekmek kuyruğuna gireceksiniz.

  • Sırayla herkesten pasaportlar toplanacak, randevular var mı yok mu diye kontrol edilecek ve içeriye alınacaksınız. (Kapıda ki güvenlikler Türk’tür ve sizlerle Türkçe konuşurlar merak etmeyin , korkmayın )

  • Öncelikle tıpkı havaalanlarında olduğu bir güvenlik aramasından geçirileceksiniz. XRAY Cihazından geçerken kemer, kolye, küpe gibi metal eşyalarınızı çıkarmak zorunda kalacaksınız. Benden tavsiye eğer ki çok önemli değilse küpe, kolye gibi aksesuarlarınızı konsolosluğa giderken takmayın. Boşuna çıkar tak uğraşmayın.

  • Güvenlik kontrolünden geçtikten sonra resmi olarak Amerika toprakları sayılan konsolosluğun içerisinde olacaksınız.

  • Görüşmelerin yapılacağı yer tıpkı bir banka ya postane gibidir. Yanyana 8-9 tane gişe ve bekleyecek oturma alanları bulunmaktadır. Oturma yerlerinde bir banka ya da postaneden farklı olarak gişelere arkanız dönüktür.

  • Soldaki kapıdan içeriye gireceksiniz ve girer girmez hemen solunuzda bir masa olacak. O masaya vize dosyanızı ve pasaportlarınızı teslim edeceksiniz. Dosyanızın içerisinden muhtemelen Job Offer yani iş sözleşmeniz ve öğrenci belgeniz dışındaki tüm evraklarınızı alacaklar.- Kimi zaman o evrakları da aldıkları oluyor merak etmenize gerek yok -

  • Evraklarınızı teslim aldıktan sonra size bir sıra numarası verecekler ve yerinize geçip beklemeye başlayacaksınız.

  • Sıra numaranız toplamda 2 defa yanacaktır. İlk yandığında kaç numaralı bankodan yandığını kontrol edip kalkıp parmak izi vermeye gideceksiniz, aynı zamanda parmak izi verdikten sonra evraklarınız ve pasaportunuz da size geri verilecektir.

  • İkinci kez yandığında ise görüşmenin zamanı gelmiş demek oluyor :)

  • Görüşme ortalama olarak 1,5 - 2 dk uzunluğunda sürecek ve gerçekten tüm bu çalışmalar, uykusuz geceler, ya alamazsam korkusu bunun için miydi diyeceksiniz. Evet hepsi onun içindi ama emin olun ki o 1,5 - 2 dk herkes için o kadar da rahat geçmez :)

 

Şimdi gelelim İstanbul Konsolosluğuna

 

İSTANBUL BAŞKONSOLOSLUĞU

 

İstanbul'daki Amerikan Konsolosluğu İstinye’de bulunmaktadır. Tam adresi ise İstinye Mahallesi, 3 Şehitler Sokak, 34460 Sarıyer/İstanbul.

 

İstanbul Konsolosluğunda her yıl Ankara'nın 4-5 katı fazla insan vize için görüşme yapar. O yüzden işlemler ve görüşmeler daha hızlı ve pratiktir diyebiliriz. Bu öğrenciler için kimi zaman avantaj olurken, kimi zaman da dezavantaj olabilir.

 

İstanbul Konsolosluğu'ndaki işleyiş Ankara ile aynı mantıkta ve sıradadır. Sadece ek olarak Ankara'dan farklı tarafı parmak izi vermek için sıra numarası beklemeye gerek yoktur, direkt olarak girişte dosyaları teslim alıp parmak izi alırlar ve tekrardan belgeleri geri teslim ederler.

 

Bir de ben İstanbul Konsolosluğunu Ankara’dan daha çok beğeniyorum çünkü boğaz manzaralı ve daha ferah Bir de İstanbul

 

GÖRÜŞMEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ALTIN NOKTALAR

 

 

Görüşme günü ilk olarak herkesin merak edip üzerinde düşündüğü şey, ne giymeliyim ve erkekler için sakallı gitsem sıkıntı olur mu beni terörist zannederler mi? :)

 

 

Şunu hiçbir zaman unutmamalıyız ki bu görüşmeye giren herkes bir üniversite öğrencisi ve konsolosluk memurları da karşılarında öğrenciye benzeyen gençler görmek istiyorlar :) O yüzden kıyafet seçimlerinde abartıya kaçmayın, spor şıklığı yakalamalın derim. Eğer ki büyük görünen biri olduğunuzu düşünüyorsanız(Özellikle erkekler bu sıkıntıyı çok çeker) renkli giyinmekte büyük fayda var Pembe t-shirtler sizi bekliyor beyler

 

 

Sakal konusuna gelecek olursak, tabii ki de sakallı olmak sizi terörist göstermez ama eğer ki az önce belirttiğim gibi büyük göründüğünüzü düşünüyorsanız o hipster sakallarınızı bir günlüğüne kesmelisiniz, zaten uzayacak tekrardan :)  

 

 

Kızlar içinse çok fazla makyajı tavsiye etmiyorum :) Ufak bi allık, bir de rimel filan diyormuşum, şaka şaka makyajdan hiç anlamam ama bence abartmayın gerçekten

 

 

Sıra numaramız yanıp görüşme anının gelip çattığında yapmamız gerekenleri şimdi sizler için sıralayacağım :)

 

 

-İlk olarak numaratör de kendi numaramızı gördüğümüz anda yüzümüze en sevimli sırıtmamızı ekleyip gişeye yöneliyoruz

 

-Görüşme boyunca bizimle mülakat yapan memurun yüzüne bakıp sevimli bir hal alıyoruz ve ona ülkemizi (Türkiye) ne kadar sevdiğimize ve tekrar döneceğimize dair güveni aşılamaya çalışıyoruz.

 

-Sorulan sorulara sesli bir şekilde ve açıklayıcı cevaplar vermeliyiz. Görüşme yaptığınız kişiyle aranızda kurşun geçirmez bir cam olacağı için sesinizi birazcık gür çıkarmanız gerekiyor. Yani içinizden konuşmayın bağırın

 

-Sorulan hiçbir soruya 'I don't know ya da 'I'm not sure' şeklinde cevaplar vermeyin. Kesinlikle kendimizden emin olun ve her soruya verecek bir cevabınız olsun .

 

-Not ortalama 2.00'ın altında olan arkadaşlar herkesten daha fazla güleryüzlü, enerjik ve de konuşkan olmalıdırlar. Mümkünse soru sorulmadığı zaman onlar karşı tarafa soru sorarak konuyu farklı taraflara çekip transkripte bakma detayını atlatabilirler :)

 

-Görüşmemizin sonucu olumsuz olursa, görevliyi 'Neden, Nasıl, Ne Amaçla' gibi sorular sormadan teşekkür edip konsolosluk binasından ayrılmalıyız.

 

 

Sonuç olarak biliyorsunuz ki pasaportunuz görüşme sonunda görevlide kalırsa vizeyi aldınız anlamına gelir, vize basıp size yollayacaklardır; eğer ki pasaport evraklarla beraber geri iade edilirse bu vize reddi demektir ve bunun olmasını asla istemeyiz. Bunlar dışında 3. bir olasılığımız daha var, Buna da idari soruşturma deniyor.

 

 

İDARİ SORUŞTURMA NEDİR ?

 

İdari soruşturma bir diğer adıyla isim soruşturması yani 'Namecheck' genellikle yaygın isim ve soy isme sahip kişilerin rastlayabileceği bir durumdur. Tabii ki de yeni nesil isimlerin ya da ender görülen soy isimlerin de başına gelebilir :)

 

Daha önce sizin isminiz ve soy isminizi taşıyan birisi orada daha önce kaçak olarak yaşamışsa ya da isim aynı olmasa dahi benzer soy isimde birisi orada kaçak olarak yaşamışsa. Siz o musunuz? yada soy isim benzerliği olan kişiyle bir akrabalığınız var mı? diye sizin isminizi askıya alıp, sizi araştırmaya alıyorlar. Ya da evraklarınızdan birine güvenmeyip ekstra araştırma ihtiyacı duyduklarında bu yola başvuruyorlar.

 

Size idari işleme kaldığınız zaman durumunuzu takip etmeniz için bir takip numarası verirler. Size verilecek olan takip numarasından Amerikan konsolosluğu sayfasından durumunuzu takip ediyorsunuz. Bu açıklama genellikle süresi 2 ila 6 hafta arası sürer , ender de olsa daha uzun sürmesi de mümkün olabilir. Eğer sizin o kişi ile bir bağlantınız yok ise, ya da evraklarınızın doğruluğu kanıtlanmış ise size takip ettiğiniz o sayfada ‘ pasaportunuzu bize yollayabilirsiniz, vize talebiniz onaylandı.’ diye bir mesaj yolluyor ve sonrasında vizenizi basıp size yolluyorlar.

 

 

Şunu kesinlikle unutmayın. Amerika konsolosluğundaki görevliler size vize vermemek için uğraşmıyorlar. Hatta sizin almanız için uğraşıyorlar, onların istediği kıstasları yerine getirdiğiniz müddetçe bu hiç zor bir süreç değil.

 

 

Seçtiğiniz şirketin de size vize alırken rahatlık sağlamasında önemli bir rolü var. Bazen şirketinizin namıyla bile çok rahat vize alabilirsiniz. Şirket seçiminde dikkat etmeniz gereken hususlara da şirket seçimi adlı makalemizden ulaşabilirsiniz. Vize görüşmesine girecek olan herkese başarılar diliyorum. Kendinize güvenip güler yüzlü olduğunuz müddetçe her türlü o vizeyi alacağınıza da inanıyorum. BOL ŞANS.

 

 

 

 

Sosyal'de Paylaş

Yorum ekle